Strona główna › Fora › Wyzwanie 3 tygodnie z włoskim › Poziom podstawowy › Tydzień 2 › Dzień 13
-
Dzień 13
Posted by Paulina on 1 lutego 2020 at 00:00Jakieś pytania, wątpliwości?
Usunięty Użytkownik odpowiedział(a) 4 lata, 11 miesiące temu 3 Członkowie · 3 Replies -
3 Replies
-
Usunięty Użytkownik
Usunięty Użytkownik1 lutego 2020 at 18:34Opanowanie zastosowania przyimków “in” i “a” w zdaniu trzeba przećwiczyć wielokrotnie żeby zapamiętać, szczególnie stałe wyrażenia i powtarzające się zastosowanie np. środki publiczne.
Jestem wzrokowcem i podoba mi się takie graficzne przedstawienie zagadnienia. Dla mnie ważne też były Twoje wyjaśnienia pod graficzną rozpiską, dotyczące innych elementów, które trzeba brać pod uwagę, to mi dużo wyjaśniło.
W drugiej karcie z wyzwania 13 , powtórzyłaś pomyłkowo w przykładach dotyczących przyimka “in” i “a”
REGIONY /DUŻE WYSPY
in Toscana
in Sardegna
W ćwiczeniu uzupełniającym, za pierwszym razem popełniłam błędy, choć wydawało mi się proste. Cóż trzeba ćwiczyć kilkakrotnie, aż wejdzie w krew:-)-
To prawda, przyimki wymagają wielu ćwiczeń i wielu powtórzeń. Mam nadzieję, że chociaż tę małą część już będzie łatwiej używać 🙂
Dziękuję za informację o tej powtórce – na platformie był poprawny obrazek, bez powtórzenia. W pdf też już jest ok.
-
-
Usunięty Użytkownik
Usunięty Użytkownik3 lutego 2020 at 19:57Czy przy regionach będzie IN? Bo w 5 wstawiłam a Lombardia.
I w zdaniach 10,12 i 13 nie wiem dlaczego jest forma nella, nel, negli? A nie IN ?
The forum ‘Tydzień 2’ is closed to new discussions and replies.