Strona główna › Fora › Wyzwanie 3 tygodnie z włoskim › Poziom A2/B1 › Tydzień 1 › Dzień 2 – passato prossimo i imperfetto – pytania i wątpliwości
-
Dzień 2 – passato prossimo i imperfetto – pytania i wątpliwości
Posted by Paulina on 20 stycznia 2020 at 23:50To wątek na wszelkie Wasze pytania i wątpliwości związane z dzisiejszym zadaniem lub ogólnie z zasadami stosowania tych dwóch czasów.
Dajcie też znać czy zadanie, które przygotowałam było ok czy zbyt łatwe/trudneUsunięty Użytkownik odpowiedział(a) 4 lata, 12 miesiące temu 4 Członkowie · 7 Replies -
7 Replies
-
Usunięty Użytkownik
Usunięty Użytkownik21 stycznia 2020 at 23:51Ciao,
L’ho letto per la prima volta e ho pensato: difficile.
Ma ho letto il secondo e il terzo e ho fatto. 5 errori. -
Usunięty Użytkownik
Usunięty Użytkownik22 stycznia 2020 at 00:18Mam pytanie (wybaczcie, że po polsku). Dlaczego w 3 zdaniu – Quando la televisione, il cinema… użyjemy imperfetto?
-
Usunięty Użytkownik
Usunięty Użytkownik22 stycznia 2020 at 07:50Ciao Jola ! Myślę że dlatego iż jest tu mowa o cyt “wydarzeniu w trakcie jego trwania- nieistotne są jego początek ani koniec ” . Cyt z “Gramatyka 2 , Włoski w tlumaczeniach ”
Saluti ! -
Usunięty Użytkownik
Usunięty Użytkownik22 stycznia 2020 at 12:35Tu chodzi o to, że opisujemy sytuację, która przez jakiś czas była, miała miejsce (a nie coś, co się stało, wydarzyło), tworzymy “tło”.
Ja z kolei mam wątpliwość w ostatnim zdaniu 3 akapitu: “Mentre la diffusione…” – w tym zdaniu dałam czasy zupełnie na odwrót…
Ale ogólnie nie jest źle – 3 błędy w czasach, kilka więcej jesli chodzi o same formy (zakopana wiedza się dopiero odkopuje…)-
tak myślałam, że to zdanie może być problematyczne 😉 musicie tutaj spojrzeć szerzej na to co tak naprawdę to zdanie oznacza 🙂
Mentre la diffusione delle automobili e un maggiore benessere economico hanno favorito gli spostamenti, gli
italiani scoprivano il turismo.Jaki jest stosunek jednej czynności do drugiej? Co, kiedy się dzieje? 🙂
-
-
Usunięty Użytkownik
Usunięty Użytkownik22 stycznia 2020 at 15:22Grazie 🙂
The forum ‘Tydzień 1’ is closed to new discussions and replies.