Strona główna Fora Wyzwanie 3 tygodnie z włoskim Poziom A2/B1 Tydzień 1 Dzień 2 – passato prossimo i imperfetto – pytania i wątpliwości

• Dzień 2 – passato prossimo i imperfetto – pytania i wątpliwości

Posted by Paulina on 20 stycznia 2020 at 23:50

To wątek na wszelkie Wasze pytania i wątpliwości związane z dzisiejszym zadaniem lub ogólnie z zasadami stosowania tych dwóch czasów.
    Dajcie też znać czy zadanie, które przygotowałam było ok czy zbyt łatwe/trudne

Usunięty Użytkownik odpowiedział(a) 4 lata, 12 miesiące temu 4 Członkowie · 7 Replies
  • 7 Replies
  • Usunięty Użytkownik

Usunięty Użytkownik
    21 stycznia 2020 at 23:51

Ciao,

L’ho letto per la prima volta e ho pensato: difficile.
    Ma ho letto il secondo e il terzo e ho fatto. 5 errori.

• Usunięty Użytkownik

Usunięty Użytkownik
    22 stycznia 2020 at 00:18

Mam pytanie (wybaczcie, że po polsku). Dlaczego w 3 zdaniu – Quando la televisione, il cinema… użyjemy imperfetto?

• Usunięty Użytkownik

Usunięty Użytkownik
    22 stycznia 2020 at 07:50

Ciao Jola ! Myślę że dlatego iż jest tu mowa o cyt “wydarzeniu w trakcie jego trwania- nieistotne są jego początek ani koniec ” . Cyt z “Gramatyka 2 , Włoski w tlumaczeniach ”
    Saluti !

• Paulina

Administrator
      22 stycznia 2020 at 15:06

esattamente 🙂

• Usunięty Użytkownik

Usunięty Użytkownik
    22 stycznia 2020 at 12:35

Tu chodzi o to, że opisujemy sytuację, która przez jakiś czas była, miała miejsce (a nie coś, co się stało, wydarzyło), tworzymy “tło”.
    Ja z kolei mam wątpliwość w ostatnim zdaniu 3 akapitu: “Mentre la diffusione…” – w tym zdaniu dałam czasy zupełnie na odwrót…
    Ale ogólnie nie jest źle – 3 błędy w czasach, kilka więcej jesli chodzi o same formy (zakopana wiedza się dopiero odkopuje…)

• Paulina

Administrator
      22 stycznia 2020 at 15:05

tak myślałam, że to zdanie może być problematyczne 😉 musicie tutaj spojrzeć szerzej na to co tak naprawdę to zdanie oznacza 🙂

Mentre la diffusione delle automobili e un maggiore benessere economico hanno favorito gli spostamenti, gli
      italiani scoprivano il turismo.

Jaki jest stosunek jednej czynności do drugiej? Co, kiedy się dzieje? 🙂

• Usunięty Użytkownik

Usunięty Użytkownik
    22 stycznia 2020 at 15:22

Grazie 🙂

The forum ‘Tydzień 1’ is closed to new discussions and replies.

Zacznij Dyskusję
0 z 0 replies June 2018
Now