wiosna-25 › Fora › Wyzwanie 3 tygodnie z włoskim › Poziom podstawowy › Tydzień 1 › Dzień 2
-
Dzień 2
Posted by Paulina on 21 stycznia 2020 o 00:08Miejsce na pytania i uwagi dotyczące zadań z dnia nr 2
Paulina odpowiedział(a) 5 lata, 4 miesiące temu 3 Członkowie · 4 Replies -
4 Replies
-
Usunięty Użytkownik
Usunięty Użytkownik21 stycznia 2020 o 16:43Zadanie 1 miałam dobrze. W drugim napisałam:
1. Prendo le lezioni italiano due volte in settimana. (brak przyimka, zły przyimek)
2. Ripetiamo difficile parole. (szyk wyrazów)-
uwaga też na liczbę mnogą 😉
una parola difficile – due parole difficili
-
-
Usunięty Użytkownik
Usunięty Użytkownik21 stycznia 2020 o 22:16W zadaniu pierwszym popełniłam błędy w pisowni dwóch wyrazów, napisałam: correge zamiast corregge, pagi zamiast paghi.
Podobnie w wyrazie svegliati na Quizlet pisałam sveliati, w zwrocie uscire di casa pisałam uscire a casa .W zadaniu drugim popełniłam błędy w zdaniach 1, 2, 3,
napisałam:
1.Prendo lezione italiano due volte alla settimana.( liczba mnoga wyrazu lezione, brak przyimka di oraz zły przyimek)
2. Lui studia l’italiano. ( bez rodzajnika)
3.Ripetiamo defficile parole. (szyk wyrazów, tak jak u Dominiki oraz zgodność liczby mnogiej)
4. I ho quaderno e anche il libro. ( pominęłam rodzajnik przy wyrazie quaderno i nie powtórzyłam czasownika “ho” )-
pominięcie rodzajnika przed “italiano” jest akceptowalne, tak samo jak brak powtórzenia “ho” więc tym się nie przejmuj. Co do reszty – oczywiście uwaga na odpowiednie dopasowanie końcówek 🙂 Do szyku zdania i miejsca przymiotnika jeszcze wrócimy podczas wyzwania więc rozwinę ten temat
-
The forum ‘Tydzień 1’ is closed to new discussions and replies.