Strona główna › Fora › Wyzwanie 3 tygodnie z włoskim › Poziom początkujący › Tydzień 1 › Dzień 4
-
Dzień 4
Posted by Paulina on 22 stycznia 2020 at 23:45Wpiszcie w komentarzach jakie wyrażenia zaznaczyliście w piosence i jak je rozumiecie. Jeśli macie jakieś pytania to też śmiało!
Zrobić Wam zestaw w quizlet z tej piosenki?Usunięty Użytkownik odpowiedział(a) 4 lata, 11 miesiące temu 3 Członkowie · 3 Replies -
3 Replies
-
Usunięty Użytkownik
Usunięty Użytkownik26 stycznia 2020 at 02:09Oczywiście! Nowe słowa zawsze mile widziane ???? Mnie, prawdę mówiąc, lepiej uczyć się słów od razu z rodzajnikami niż uczyć się zasad ????
-
i bardzo dobrze! Ja zawsze zachęcam moich uczniów do zapisywania sobie w zeszycie od razu słów z rodzajnikami żeby to już “samo” się zapamiętywało. Jednak tu akurat zasady warto znać bo skąd mamy wiedzieć jaki powinien być rodzajnik przy nowym słówku? 🙂
-
-
Usunięty Użytkownik
Usunięty Użytkownik3 lutego 2020 at 16:25Przez chorobę muszę trochę nadrobić. Quizlet jak najbardziej mile widziany, posiłkowanie się translatorem Google’a to półśrodek, a dobrze sobie przyswajać jakieś wyrażenia już na początku przygody. Osobiście uważam, że nic tak nie pomaga przyswajać nowych treści jak słuchanie piosenek, aczkolwiek dla takiego początkującego jak ja, stanowi to pewne zagrożenie, np. w tekście słyszymy/czytamy często zwroty potoczne, skróty, frazesy, których taki laik po prostu nie zna. Mnie osobiście irytuje, kiedy czegoś nie rozumiem. Irytuje i zniechęca.
Ale i tak brawo i wielkie dzięki za formę lekcji (piosenka) – chwila oddechu po podstawach gramatycznych. I taka drobna sugestia zmiany repertuaru dla mocno początkujących. W wybranym utworze jest trochę niewyraźna wymowa i nieznane słówka, przez co zwyczajnie nie poradziłam sobie z tym zadaniem. Może warto by było rozważyć na przykład Al Bano & Romina Power? Wiem, że trochę zalatuje kiczem, ale chyba każdy zna te nieśmiertelne disco italiano, a przy tym co znamy i podśpiewujemy nauka to sama przyjemność… 😉
Pozdrawiam!
The forum ‘Tydzień 1’ is closed to new discussions and replies.