Strona główna › Fora › Wyzwanie 3 tygodnie z włoskim › Poziom podstawowy › Tydzień 2 › Dzień 8
-
Dzień 8
Posted by Paulina on 27 stycznia 2020 at 01:42Miejsce na pytania i wątpliwości do dzisiejszych ćwiczeń
Paulina odpowiedział(a) 4 lata, 11 miesiące temu 3 Członkowie · 6 Replies -
6 Replies
-
Usunięty Użytkownik
Usunięty Użytkownik27 stycznia 2020 at 20:59Błędnie zrobiłam 6 i 15. W 6 nie do końca zrozumiałam sens i wstawiłam “mi capisco” i w 15 też do “mi” od razu wstawiłam 1 osobę (mi do) potraktowałam to jako czasowniki zwrotne, a “mi” to 1 osoba.
-
czy po zerknięciu na klucz te zdania już są jasne czy nadal masz problem z ich zrozumieniem?
-
-
Usunięty Użytkownik
Usunięty Użytkownik28 stycznia 2020 at 19:51Chyba rozumiem.
W 15 przykładzie jest: “Czy Ty dasz (czyli druga osoba) mi jego numer telefonu?” ?
A w 6 “Czy Pani mnie rozumie, kiedy mówię po włosku?” Tam jest capisce, bo to jest “Pani”, a jakby było np. Marco, mi capisci quando parlo italiano. Dobrze myślę? -
Usunięty Użytkownik
Usunięty Użytkownik28 stycznia 2020 at 20:54generalnie popełniam błędy w pisowni czasowników
typu: scegliere, salire, insegnare, preferire
wskazówka dla mnie, żeby utrwalić odmianę tych czasowników i jeszcze paru innych-
jeżeli z odmianą nie masz problemów, a z samą pisownią to spróbuj sobie pisemnie je odmienić kilka razy 😉
W liceum na francuskim nasza nauczycielka błędnie pisane słowa kazała nam pisać 30-100 razy – zawsze działało 😉
-
The forum ‘Tydzień 2’ is closed to new discussions and replies.