• Dzień 9

Posted by Paulina on 27 stycznia 2020 at 23:20

Miejsce na ewentualne pytania i wątpliwości do zadania z dnia 9.

Usunięty Użytkownik odpowiedział(a) 4 lata, 11 miesiące temu 3 Członkowie · 5 Replies
  • 5 Replies
  • Usunięty Użytkownik

Usunięty Użytkownik
    28 stycznia 2020 at 20:30

Moje odpowiedzi, które różniły się od podanych w kluczu:
    1. Giacomo ha sette anni meno Stefano, lui e fratello minore.
    2. Normalmente accompagnano di Luisa all’asilo suoi genitori.
    5. Giacomo e a Genova perche sta frequentando un corso specializzazione all’ università.
    6. Quando Paola con la macchina passa prendere a scuola suoi i figli Stefano usa i mezzi pubblici.
    lub La sera quando Stefano sta senza macchina, lo prende i mezzi pubblici.

Tekst generalnie (do odpowiedzi pisemnych) nie był trudny, ale znalazłam w nim wyrazy, których znaczenia nie znałam, np.:
    la ditta- firma
    mi occupo di questioni legali- nie znałam czasownika occuparsi- zajmować się
    addetta relazioni pubbliche – pracownic do spraw public relations?

W tekście były zwroty, nad którymi zastanawiałam się :

sta frequentando ? jak to przetłumaczyć? znalazłam czasownik frequentare – uczęszczać
    ci siamo conosciuti – czy to czas przeszły czasownika conoscere?
    albo dove lavoriamo tutti e due – dlaczego jest tutti i jeszcze due
    albo nie rozumiem konstrukcji- …io e Paola usciamo per andare a lavorare a nie …io e Paola usciamo a lavoro

dlaczego Marco di sette anni a nie Marco ha sette ani?

• Paulina

Administrator
      28 stycznia 2020 at 21:53

Moje odpowiedzi, które różniły się od podanych w kluczu:
      1. Giacomo ha sette anni meno Stefano, lui e fratello minore.
      2. Normalmente accompagnano di Luisa all’asilo suoi genitori.
      5. Giacomo e a Genova perche sta frequentando un corso specializzazione all’ università.
      6. Quando Paola con la macchina passa prendere a scuola suoi i figli Stefano usa i mezzi pubblici.
      lub La sera quando Stefano sta senza macchina, lo prende i mezzi pubblici.

Ok, tutaj niestety musisz dodać sobie te brakujące cząsteczki bo one są bardzo ważne. To ostatnie zdanie jest prawie dobrze: La sera quando Stefano sta senza macchina, lo prende i mezzi pubblici.

Tekst generalnie (do odpowiedzi pisemnych) nie był trudny, ale znalazłam w nim wyrazy, których znaczenia nie znałam, np.:
      la ditta- firma
      mi occupo di questioni legali- nie znałam czasownika occuparsi- zajmować się
      addetta relazioni pubbliche – pracownic do spraw public relations?

Jeśli zanotowałaś sobie gdzieś w notatkach czasownik occuparsi jako zajmować się dopisz koniecznie tam przyimek di żeby pamiętać o nim gdy będziesz chciała go użyć. Bez niego jest niepoprawnie.

sta frequentando ? jak to przetłumaczyć? znalazłam czasownik frequentare – uczęszczać

tłumaczymy to normalnie czasem teraźniejszym 🙂 tę konstrukcję już mam w planach wpisaną na ten poziom wyzwania 🙂

ci siamo conosciuti – czy to czas przeszły czasownika conoscere?

Tak

albo dove lavoriamo tutti e due – dlaczego jest tutti i jeszcze due

Bo taka jest struktura. Gdy jesteśmy oboje to mówi się tutti e due, jeśli cała trójka to tutti e tre, itd.

albo nie rozumiem konstrukcji- …io e Paola usciamo per andare a lavorare a nie …io e Paola usciamo a lavoro

w języku włoskim nie wychodzimy do pracy, tylko idziemy do pracy (andare al lavoro); ewentualnie możemy wyjść żeby iść do pracy (i to jest zdanie z tekstu).

dlaczego Marco di sette anni a nie Marco ha sette ani?

di sette anni = siedmiolatek
      ha sette anni = ma siedem lat

• Usunięty Użytkownik

Usunięty Użytkownik
    29 stycznia 2020 at 11:36

Grazie professoressa.
    Wszystkie wyjaśnienia, bardzo mi pomagają poznać ten język, jego strukturę, rozjaśniają w głowie, tego mi trzeba:-)

• Paulina

Administrator
      29 stycznia 2020 at 12:32

sono qui per questo 🙂

• Usunięty Użytkownik

Usunięty Użytkownik
    29 stycznia 2020 at 22:15

2. Stefano e Paola accompagnano all’asilo Luisa.
    5. Giacomo è a Genova, perché sta frequentando un corso di specializzazione
    all’università
    6.Stefano torna a casa i mezzi pubblici. (pominęłam “con”)

Dla mnie średniotrudny tekst. Musiałam w niektórych miejscach dobrze się wczytać, żeby odczytać sens. Wczoraj zrobiłam wstępnie, dzisiaj ponownie przeczytałam i jednak poprawiłam odpowiedzi.

The forum ‘Tydzień 2’ is closed to new discussions and replies.

Zacznij Dyskusję
0 z 0 replies June 2018
Now