Strona główna › Fora › Wyzwanie 3 tygodnie z włoskim › Poziom początkujący › Tydzień 2 › Dzień 9
-
Dzień 9
Posted by Paulina on 27 stycznia 2020 at 23:19Miejsce na Wasze zdania oraz ewentualne pytania do dzisiejszej lekcji.
Paulina odpowiedział(a) 4 lata, 11 miesiące temu 2 Członkowie · 4 Replies -
4 Replies
-
Usunięty Użytkownik
Usunięty Użytkownik28 stycznia 2020 at 21:55Ciao!
No więc zebrało mi się kilka pytań i bardzo bym też chciała, żebyś sprawdziła moje zdania ????????
1. Co z rodzajnikami nieokreślonymi w liczbie mnogiej? Coś tam sobie wygooglowalam, ale czułabym się jednak bezpieczniej otrzymując teorię od Ciebie. (Chyba, że jest to przewidziane w kolejnych lekcjach, a ja znowu się spieszę…)
2. Nie bardzo wiem czy jest jakaś konkretną zasada co do rodzaju męskiego? Wiemy, że rodzaj żeński zaczynający się od samogłoski będzie poprzedzony { un’}. Natomiast w tabelce dla rodzaju męskiego mamy un oraz uno ???? wydaje mi się, że do tej pory dopasowuje je dość… Instynktownie? Jednak zastanawia mnie czy jest jakaś zasada, która powinno się kierować?I zdania, które udało mi się wypocić…
1. Faccio la commessa. Sono una commessa.
2. Il mio fratello è uno studente. Lui fa lo studente.
3. La mia madre è una segretaria. Lei fa la segreteria.
4. Il mio padre è (un?) pilota? Lui fa (il?)pilota.
5. I miei nonni sono (dei?) giardinieri.
Loro fanno (i?) giardinieri.Czuje się SUPER niepewnie odnośnie każdego z tych zdań, ale zdecydowanie najwięcej wątpliwości wywołał pilot, który wydaje się być rodzaju żeńskiego, na podstawie tego co znalazłam w glosbe. No i oczywiście dziadkowie, których sobie stworzyłam w liczbie mnogiej.
Więc z niecierpliwością czekam na werdykt 😀
(mam nadzieję, że czujesz się już lepiej ????)-
Dziękuję Klaudia, niestety rozkłada mnie coraz bardziej, ale to nic! 🙂 Może być gorzej z webinarem jeśli mi się nie polepszy, ale mój stan w żaden sposób nie wpłynie na trwanie wyzwania.
Ad. 1 – będzie 😉 w zdaniu 5 dobrze to dopasowałaś.
Ad. 2 – w rodzaju męskim jedyna zasada, o której musisz pamiętać to żeby stosować UNO dla tych sytuacji, w których w określonych stosujemy lo tj. przy rzeczownikach męskich zaczynających się od s+spółgłoska, pn, ps, gn, x, y, z. UN stosujemy we wszystkich pozostałych przypadkach, czyli zarówno gdy w określonych dałabyś IL jak i L’ (w przypadku rodzaju męskiego oczywiście).Odnośnie zdań – brava!
Jedyna uwaga – przed członkami rodziny w liczbie pojedynczej gdy używamy mio, tuo, itd. nie używamy już rodzajników więc poprawnie będzie tak:
2.Ilmio fratello è uno studente. Lui fa lo studente.
3.Lamia madre è una segretaria. Lei fa la segreteria.
4.Ilmio padre è (un?) pilota? Lui fa (il?)pilota.Co do tych znaków zapytania – poprawnie dobrałaś wszystkie rodzajniki więc możesz usunąć nawiasy i znaki zapytania jeśli w notatkach też je sobie zostawiłaś 😉
W zdaniu o Twojej mamie uwaga na literówkę:
la segretaria – sekretarka (akcent pada na -taria)
la segreteria – sekretariat (miejsce pracy, w wymowie akcent pada na -ria)
-
-
Usunięty Użytkownik
Usunięty Użytkownik29 stycznia 2020 at 17:16Kilka razy sprawdzałam tę sekretarkę, właśnie po to, żeby nie zrobić żadnej literówki… ????????♀️
W każdym razie bardzo dziękuję za odpowiedź i poprawki!Wiedziałam, że chciałam Cię o coś jeszcze zapytać, ale w poprzednim poście za bardzo skupiłam się na zadaniach i wyleciało mi z głowy. Chciałabym się zorientować czy jest możliwość, żebyś polecenia do zadań/ćwiczeń( tych w pdf, do druku) wpisywała również w języku wloskim? Staram się swoje notatki tworzyć po włosku (oczywiście na tyle, żeby było to dla mnie zrozumiałe), tak więc wpisuje sobie w zeszyciku np. ‘ Il quinto giorno’ (swoją drogą, czy to poprawnie?????). I w ogóle lubię sobie przepisywać te ćwiczenia, szczególnie kiedy nie mam opcji wydrukowania czegokolwiek. Więc byłoby super fajnie gdybym polecenia do ćwiczeń również mogła przepisać sobie po włosku – zawsze coś tam się w głowie zagnieździ ????
PS. Moja mama zawsze powtarza, że czosnek jest dobry na każde przeziębienie 😀 mam nadzieję, że gorzej nie będzie. Przesyłam ciepełko i życzę szybkiego powrotu do zdrowia ????
The forum ‘Tydzień 2’ is closed to new discussions and replies.